brownies · ciasta · słodkie · torty

Brownie z masłem orzechowym i toffi

Czas na wypieki z okazji moich czerwcowych 25. urodzin 🙂  Zacznę od ciasta czekoladowo-orzechowo-karmelowego… 😀  Najbardziej smakowało mojej Siostrze. Było też „najcięższym” z trzech ciast urodzinowych.

Ciasto brownie z masłem orzechowym

Ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 135 g masła
  • ¾ szklanki jasnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masła orzechowego (gładkiego)
Dodatkowo:
  • sos toffi
  • orzeszki ziemne niesolone
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużym garnuszku umieścić masło i roztopić, na niedużej mocy palnika. Wsypać posiekaną czekoladę, rozpuścić w maśle, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i wanilią (np. rózgą kuchenną). Wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników. Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170-180ºC przez około 25 minut. Ciasto może być wilgotne, ale po sprawdzeniu patyczkiem nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.
Krem: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Wystudzone brownie ostrożnie przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze. Wyłożyć na niego połowę kremu fistaszkowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem. Posmarować resztą kremu, wyrównać. Na wierzch wysypać podprażone orzeszki ziemne. Polać sosem karmelowym.

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki: https://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-brownie-z-kremem-fistaszkowym-i-karmelem

Dodaj komentarz