bezy · brownies · ciasta · słodkie

Ciasto czekoladowe z bezą

Kolejny wypiek z okazji urodzin mojej siostry. Ola jest wielką fanką ciast czekoladowych oraz bezy więc postanowiłam to połączyć 🙂 Ciasto piekłam dłużej niż jest w przepisie, czyli nie 20 minut a około 25-30 minut. Beza prawdę powiedziawszy wyszła taka sobie, może dlatego że była pieczona NA cieście (no ale tak było w przepisie). Tak czy siak – smakowało 🙂 Podałam je z bitą śmietaną i konfiturą wiśniową.

Ciasto czekoladowe z bezą

Ciasto czekoladowe:
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 300 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 jajek
Beza czekoladowa:
  • 3 białka jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 g ciemnej czekolady
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 175ºC. Przygotować formę o średnicy 23-24 cm. Do miski włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić (najlepiej w mikrofalówce), wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Do drugiej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Do jajek wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ubić pozostałe 4 biała na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką lub krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.

Beza:
Do misy miksera włożyć białka i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Zmiksować z mąką ziemniaczaną, następnie dodać kakao i roztopioną czekoladę i niedokładnie wymieszać (2-3 razy przemieszać łyżką).
Bezę wyłożyć na ciasto czekoladowe i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 10 minut w 175ºC, następnie zmniejszyć temp. do 60ºC, włączyć termoobieg i piec jeszcze przez 7 minut. Ciasto czekoladowe powinno opaść tak aby beza wypełniła wgłębienie.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku:
https://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe_z_beza/przepis.html

Dodaj komentarz