Nie wyglądają może jak z okładki magazynu, ale są przepyszne. Coś jak połączenie sernika z jabłecznikiem. Miałam z nimi trochę problemu, bo w przepisie był składnik, którego nie miałam – corn starch. Mogłabym teoretycznie użyć mąki ziemniaczanej, ale tego nie zrobiłam, poszłam na żywioł – wyjdzie jak wyjdzie. I jakoś wyszło, może nie idealnie, ale wyszło. Z początku bardzo się kruszyły, ale po nocy w lodówce było ok.
Mini serniczki z jabłkami i kruszonką
Spód:
- 100 g masła
- 150 g ciasteczek zbożowych (użyłam Krakusków zbożowych z płatkami owsianymi, mogą być pełnoziarniste)
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ¾ szklanki płatków owsianych
Sernik:
- 3 opakowania po 135 g serka śmietankowego (użyłam Łaciatego)
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki białego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- ¼ szklanki mąki
- ¼ szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatkowo:
- 1 bardzo duże jabłko
Spód: roztopić masło, pokruszyć ciasteczka, zmiksować wszystkie składniki. Wyłożyć do około 16 papilotek, wyrównać powierzchnię łyżeczką. Podpiec w 180ºC przez 5 minut, ostudzić. Sernik: zmiksować wszystkie składniki, wyłożyć na podpieczone spody. Jabłko obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, wyłożyć na serniczki. Kruszonka: zagnieść wszystkie składniki, wyłożyć na serniczki z jabłkami. Piec w 180ºC przez 25 minut. Ostudzić, wstawić na noc do lodówki.
Przepis pochodzi ze strony: http://cakescottage.com/2016/08/02/caramel-apple-crisp-mini-cheesecakes/