Przepis na pizzę idealną. Cieniutką! Pizzę robiłam już wiele razy, z różnych przepisów, ale ta poniżej jest najlepsza. Polecam!
Pizza
Ciasto
- 250 g mąki pszennej (krupczatki)
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody, sukcesywnie zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby podsypać mąkę. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie podzielić na 2 części, uformować 2 kulki, obsypać je mąką i uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na posmarowanych oliwą blachach, odstawić na około ½ godziny do podrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewać do maksymalnej temperatury, 250℃ + termoobieg.
Sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
- 2 łyżky oliwy z oliwek
- suszone oregano
- sól, pieprz, cukier
Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Dodatki
- 1 kulka białej mozzarelli
- 6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 duże garście rukoli
- pęczek świeżej bazylii
Podrośnięte placki ciasta posmarować sosem pomidorowym, posypać suszonym oregano, ułożyć cząstki mozzarelli oraz połowę przekrojonych na połówki pomidorków. Piec w górnej części piekarnika przez ok. 10 – 12 minut. Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozłożyć rukolę i resztę pokrojonych świeżych pomidorków. Posypać listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pizza_mozzarella/przepis.html