Wczoraj moi rodzice zbierali brzoskwinie w naszym ogródku, a ja nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła jakiegoś ciasta z wykorzystaniem tychże brzoskwiń 🙂 Jako, że w domu miałam mało składników to wybór padł na poniższą tartę (oczywiście z MW :))
Tarta z brzoskwiniami
- 1,5 szklanki mąki – użyłam orkiszowej pełnoziarnistej
- 125 g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek zimnej wody
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, cynamon, wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut
- kilka brzoskwiń
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
- cukier trzcinowy, do oprószenia
W miseczce wymieszać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną. Taką mieszanką oprószyć z każdej strony przygotowane kawałki brzoskwiń.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Brzoskwinie poukładać na rozwałkowanym cieście, w okręgach, zaczynając od zewnętrznego, kończąc na środku, pozostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Ciasto zawinąć po bokach tarty, posmarować jajkiem i oprószyć cukrem trzcinowym. Piec w 190ºC przez 45 – 50 minut.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki: https://www.mojewypieki.com/przepis/orkiszowa-tarta-z-brzoskwiniami-i-cynamonem