ciasta · serniki · słodkie

Sernik z malinami, truskawkami i kruszonką

Ostatnie podrygi lata, a więc tym samym koniec sezonu na truskawki i maliny – trzeba to było wykorzystać!

Sernik z malinami, truskawkami i kruszonką

Kruche ciasto (spód i kruszonka):
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe:
  • maliny
  • truskawki
  • cukier puder
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć, wyrobić, odstawić do lodówki na 30 – 60 minut. Połową ciasta wylepić spód okrągłej tortownicy (wyłożony wcześniej papierem do pieczenia), zapiec w 180ºC przez 15 – 18 minut. Resztę ciasta odłożyć na kruszonkę.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Na wierzchu  poukładać owoce, następnie posypać pozostałą w lodówce kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-owocami-lata-i-kruszonka

Dodaj komentarz