Ostatnie podrygi lata, a więc tym samym koniec sezonu na truskawki i maliny – trzeba to było wykorzystać!
Sernik z malinami, truskawkami i kruszonką
Kruche ciasto (spód i kruszonka):
- 170 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła, w temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe:
- maliny
- truskawki
- cukier puder
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć, wyrobić, odstawić do lodówki na 30 – 60 minut. Połową ciasta wylepić spód okrągłej tortownicy (wyłożony wcześniej papierem do pieczenia), zapiec w 180ºC przez 15 – 18 minut. Resztę ciasta odłożyć na kruszonkę.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Na wierzchu poukładać owoce, następnie posypać pozostałą w lodówce kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut lub dłużej, do wypieczenia sernika i zarumienienia wierzchu. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-owocami-lata-i-kruszonka