Ten post może być dla wielu zaskoczeniem, ale dania słone już się kiedyś pojawiły na moim blogu 🙂 I postanowiłam, że będą się pojawiać częściej. A więc… czas na ramen!
Ramen
- 1 kg racic wieprzowych
- 1 kg kości wieprzowych
- 2 kg skrzydełek i korpusów kurczęcych
- 2 cebule
- ¾ – 1 por
- kawałek imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 1 płat wodorostów nori
- sos sojowy ciemny i jasny
- sól
Dodatki
- wolno pieczona wieprzowina
- grzyby enoki
- wodorosty wakame
- kiełki fasoli mung
- szczypiorek
- jajko ugotowane na miękko/twardo
- makaron ramen bądź makaron mie
Racice i kości wieprzowe wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy elementy kurczaka, gotujemy 5 minut. Wylewamy wszystko do zlewu, dokładnie płuczemy, oczyszczamy, przekładamy do umytego garnka i zalewamy świeżą wodą (około 4 litry). Dodajemy cebule, pora, imbir, czosnek, sól oraz nori. Gotujemy na ostrym ogniu przez 30 minut, po czym zmniejszamy ogień (nie za bardzo, powinno bulgotać), usuwamy nori i gotujemy pod przykryciem przynajmniej 6-8 godzin. Przecedzamy. Do smaku dodajemy sos sojowy.
Przepis powstał na bazie przepisu z KUKBUKa i Kwestii Smaku: https://www.kukbuk.pl/blogi/tomek-zielke/zrobic-wieprzowy-ramen/?fbclid=IwAR3DWRd9spvEoA2hoY4y4u0VL3OixITp2GljsjECTVX9xo3Gb3duq9K5l8g
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ramen-shoyu-z-wieprzowina
A tutaj przepis na wolno gotowaną (u mnie pieczoną) wieprzowinę: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wolno-gotowana-wieprzowina