słone · zupy

Ramen

Ten post może być dla wielu zaskoczeniem, ale dania słone już się kiedyś pojawiły na moim blogu 🙂 I postanowiłam, że będą się pojawiać częściej. A więc… czas na ramen!

Ramen

  • 1 kg racic wieprzowych
  • 1 kg kości wieprzowych
  • 2 kg skrzydełek i korpusów kurczęcych
  • 2 cebule
  • ¾ – 1 por
  • kawałek imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 płat wodorostów nori
  • sos sojowy ciemny i jasny
  • sól
Dodatki
  • wolno pieczona wieprzowina
  • grzyby enoki
  • wodorosty wakame
  • kiełki fasoli mung
  • szczypiorek
  • jajko ugotowane na miękko/twardo
  • makaron ramen bądź makaron mie
Racice i kości wieprzowe wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy elementy kurczaka, gotujemy 5 minut. Wylewamy wszystko do zlewu, dokładnie płuczemy, oczyszczamy, przekładamy do umytego garnka i zalewamy świeżą wodą (około 4 litry). Dodajemy cebule, pora, imbir, czosnek, sól oraz nori. Gotujemy na ostrym ogniu przez 30 minut, po czym zmniejszamy ogień (nie za bardzo, powinno bulgotać), usuwamy nori i gotujemy pod przykryciem przynajmniej 6-8 godzin. Przecedzamy. Do smaku dodajemy sos sojowy.

Przepis powstał na bazie przepisu z KUKBUKa i Kwestii Smaku: https://www.kukbuk.pl/blogi/tomek-zielke/zrobic-wieprzowy-ramen/?fbclid=IwAR3DWRd9spvEoA2hoY4y4u0VL3OixITp2GljsjECTVX9xo3Gb3duq9K5l8g

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ramen-shoyu-z-wieprzowina

A tutaj przepis na wolno gotowaną (u mnie pieczoną) wieprzowinę: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wolno-gotowana-wieprzowina

Dodaj komentarz