brownies · ciasta · słodkie

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

Boskie połączenie ciasta czekoladowego z truskawkami i waniliową bitą śmietaną 🙂

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

  • 80 g masła
  • 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g (¾ szklanki) cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W rondelku umieścić masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę. W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.  Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175ºC. Wyłożyć ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem).
Dodatki
  • śmietanka kremówka 36%
  • mascarpone
  • cukier puder
  • wanilia
  • truskawki
Śmietanę ubić razem z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-czekoladowe

Dodaj komentarz