Boskie połączenie ciasta czekoladowego z truskawkami i waniliową bitą śmietaną 🙂
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami
- 80 g masła
- 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g (¾ szklanki) cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W rondelku umieścić masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę. W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175ºC. Wyłożyć ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 – 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem).
Dodatki
- śmietanka kremówka 36%
- mascarpone
- cukier puder
- wanilia
- truskawki
Śmietanę ubić razem z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-czekoladowe