W tym poście przedstawię danie śniadaniowe (bądź kolacyjne). Robiłam je juź kilka razy i mogę je szczerze polecić. Porcja jest na 2 osoby.
Jajka po ranczersku (Huevos rancheros)
- 80 g boczku parzonego / wędzonego
- ½ małej cebuli
- 150 g czerwonej fasoli z zalewą
- sól
- pieprz
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- szczypta mielonej wędzonej papryki
- 2 tortille
- 2 łyżeczki masła
- 2 jajka
- 1 pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
- ¼ czerwonej cebuli
- ½ awokado
Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i na małym ogniu wytopić z tłuszczu. Przełożyć na talerz zostawiając tłuszcz na patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać fasolę z kilkoma łyżkami zalewy oraz przyprawy. Chwilę podgrzać po czym rozgnieść wszystko praską do ziemniaków na w miarę jednorodną pastę. Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę masła i podsmażyć placek tortilli. Tortillę przełożyć na talerz, następnie na patelnię dodać drugą łyżeczkę masła i usmażyć sadzone jajka. W międzyczasie przygotować salsę pomidorową: pomidora pokroić w kostkę, czerwoną cebulę drobno posiekać. Tortillę posmarować pastą z fasoli, ułożyć sadzone jajka, podsmażony boczek i salsę pomidorową. Dodać pokrojone plasterki awokado, posypać kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Awokado i salsę skropić sokiem z limonki.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/jajka-po-ranczersku