słone · śniadania/kolacje

Jajka po ranczersku (Huevos rancheros)

W tym poście przedstawię danie śniadaniowe (bądź kolacyjne). Robiłam je juź kilka razy i mogę je szczerze polecić. Porcja jest na 2 osoby.

Jajka po ranczersku (Huevos rancheros)

  • 80 g boczku parzonego / wędzonego
  • ½ małej cebuli
  • 150 g czerwonej fasoli z zalewą
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej wędzonej papryki
  • 2 tortille
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka
  • 1 pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ½ awokado
Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i na małym ogniu wytopić z tłuszczu. Przełożyć na talerz zostawiając tłuszcz na patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać fasolę z kilkoma łyżkami zalewy oraz przyprawy. Chwilę podgrzać po czym rozgnieść wszystko praską do ziemniaków na w miarę jednorodną pastę. Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę masła i podsmażyć placek tortilli. Tortillę przełożyć na talerz, następnie na patelnię dodać drugą łyżeczkę masła i usmażyć sadzone jajka. W międzyczasie przygotować salsę pomidorową: pomidora pokroić w kostkę, czerwoną cebulę drobno posiekać. Tortillę posmarować pastą z fasoli, ułożyć sadzone jajka, podsmażony boczek i salsę pomidorową. Dodać pokrojone plasterki awokado, posypać kolendrą, doprawić solą i pieprzem. Awokado i salsę skropić sokiem z limonki.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/jajka-po-ranczersku

Dodaj komentarz