Kolejna szwedzka potrawa na blogu! Tym razem inspiracja wzięła się z… Ikei 😀 Jak zapewne wszyscy czytelnicy wiedzą, Ikea słynie ze swoich klopsików mięsnych. Postanowiłam poszukać przepisu na owe klopsiki i udało się! Okazuje się, że w czasie pandemii Ikea udostępniła przepis na nie (w formie takiej jak instrukcje składania mebli). Ba, co więcej, ktoś nawet pokusił się na przetłumaczenie przepisu na polski oraz napisanie o tym artykułu na portalu NOIZZ. Z tego też przepisu skorzystałam i poniżej go wam przedstawiam. Klopsiki podałam wraz z sosem śmietanowym, puree ziemniaczanym oraz konfiturą z borówki/żurawiny (TAK! Dobrze przeczytaliście, ona idealnie współgra z resztą składników). Polecam!
Klopsiki (Köttbullar)
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 100 g bułki tartej
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- sól, pieprz
Wymieszać mięso wołowe z mięsem wieprzowym, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, mleko oraz sól i pieprz, ponownie wymieszać. Uformować z masy małe, okrągłe kulki. Odkładać je na czysty talerz, przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny (aby utrzymały kształt podczas gotowania). Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej, po czym delikatnie ułożyć klopsiki i smażyć je, aż zarumienią się ze wszystkich stron. Włożyć je do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec w 170ºC przez 30 minut.
Sos śmietanowy
- kilka kropel oleju
- 40 g masła
- 40 g zwykłej mąki
- 150 ml wywaru z warzyw (można użyć kostki bulionowej)
- 150 ml wywaru wołowego (można użyć kostki bulionowej)
- 150 ml gęstej śmietany
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Na patelni rozpuścić masło, dosypać mąkę i mieszać przez 2 minuty. Dodać obydwa wywary (buliony), wymieszać. Dodać śmietanę, sos sojowy i musztardę. Zagotować, pozwolić sosowi zgęstnieć.
Przepis pochodzi ze strony NOIZZ: https://noizz.pl/jedzenie/ikea-udostepnia-przepis-na-szwedzkie-klopsiki-kottbullar-przypomina-instrukcje/5kw6nhl