brownies · ciasta · słodkie

Czekoladowa chmura z owocami

W tym poście przedstawię ciasto pięknie ozdobione najlepszymi owocami lata. Niestety, podczas krojenia ciasto przestaje być takie piękne, ale – to nic – nadal jest przepyszne 🙂 Podczas studzenia środek ciasta opada, tworząc miejsce na krem i owoce.

Czekoladowa chmura z owocami

  • 300 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) lub gorzkiej
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • świeże truskawki, borówki, jeżyny
  • 250 g serka mascarpone (lub więcej)
  • 250 g śmietany kremówki
  • cukier puder do smaku
  • pasta waniliowa do smaku
Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem nie podgrzewając za bardzo składników. Odstawić z ognia. Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Żółtka wymieszać rózgą, następnie wlać do nich lekko przestudzoną masę czekoladową z rondelka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ubić pozostałe 4 biała na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając, aż piana będzie sztywna i gęsta. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-35 minut w 175°C. Wystudzić (ciasto się zapadnie tworząc przestrzeń na krem i owoce).
Przygotować dekorację: ubić śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową, pokroić truskawki na mniejsze cząstki. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto, na krem wyłożyć owoce.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/czekoladowa-chmura-z-truskawkami

Dodaj komentarz