bezy · ciasta · kruche · słodkie · tarty

Key lime pie z bezami

Ciasto dla lubiących nieoczywiste, trochę zaskakujące smaki. Jest zarówno słodkie (ze względu na bezy), jak i kwaskowate (to zasługa limonkowej masy). Całość idealnie do siebie pasuje. Polecam! Zrobienie małych bezików to też sposób na wykorzystanie białek pozostałych z nadzienia limonkowego (do niego używamy samych żółtek).

Key lime pie z bezami

Spód:
  • 150 g ciasteczek digestive (bądź innych zbożowych, np. Łakotki owsiane albo Krakuski zbożowe)
  • 60 g roztopionego masła
Ciasteczka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na formę do tarty (u mnie metalowa).
Nadzienie limonkowe:
  • 4 żółtka (z białek można zrobić bezy)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400 g)
  • 1 łyżka otartej skórki z limonki
  • ½ szklanki (125 ml) soku z limonki (świeżo wyciśniętego bądź gotowego soku z limonek np. z Lidla – sprzedawany w malutkich buteleczkach)
Żółtka ubić mikserem, dodać mleko skondensowane, otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, wszystko zmiksować. Mieszankę wylać na spód z ciasteczek. Piec 12 – 15 minut lub chwilę dłużej w temperaturze 170°C. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie włożyć do lodówki na całą noc. Na wierzchu ułożyć gotowe bezy.

Przepis na key lime pie pochodzi ze strony Moje Wypieki: https://www.mojewypieki.com/przepis/key-lime-pie

Natomiast bezy zrobiłam z tego przepisu: https://gosiamm.wordpress.com/2017/11/11/bezy/

Dodaj komentarz