Sernik z moimi ulubionymi owocami – czyli owocami leśnymi. W oryginalnym przepisie są tylko jagody, ja dodałam również borówki amerykańskie i maliny, a także świeżą miętę.
Sernik z owocami leśnymi
Spód:
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g zimnego masła
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 500 g twarogu (w kostce, 3-krotnie mielonego)
- 250 g ricotty
- ⅔ szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35 – 60 g
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
Dodatki
- jagody
- maliny
- borówki
- mięta
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Wylepić nim spód oraz ok. 1,5 cm boków formy, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 15 – 20 minut.
Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypać 250 g jagód. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, można schłodzić przez 1 godzinę. Posypać resztą świeżych jagód, malinami i borówkami, udekorować miętą.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-jagodami