ciasta · serniki · słodkie

Sernik z owocami leśnymi

Sernik z moimi ulubionymi owocami – czyli owocami leśnymi. W oryginalnym przepisie są tylko jagody, ja dodałam również borówki amerykańskie i maliny, a także świeżą miętę.

Sernik z owocami leśnymi

Spód:
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko
Masa serowa:
  • 500 g twarogu (w kostce, 3-krotnie mielonego)
  • 250 g ricotty
  • ⅔ szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35 – 60 g
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
Dodatki
  • jagody
  • maliny
  • borówki
  • mięta
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto. Wylepić nim spód oraz ok. 1,5 cm boków formy, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 15 – 20 minut.
Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypać 250 g jagód. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, można schłodzić przez 1 godzinę. Posypać resztą świeżych jagód, malinami i borówkami, udekorować miętą.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-jagodami

Dodaj komentarz