Pyszny, wyrazisty kurczak po koreańsku. Przed zanurzeniem w sosie niezwykle chrupiący, ze względu na podwójne smażenie na oleju. Najlepiej smakuje z ryżem, posypany sezamem i szczypiorkiem.
Kurczak po koreańsku
Kurczak
- 500 g piersi z kurczaka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 jajka
- 150 ml wody
- olej do smażenia
Sos
- 100 ml ketchupu
- 100 g cukru
- 30 ml sosu sojowego
- 2 łyżki pasty gochujang
- 100 ml wody
- 100 ml miodu
Dodatkowo
- sezam
- szczypiorek
- ryż
Mięso z kurczaka pokroić na 4-centymetrowe kawałki. Roztrzepać jajka z 150 ml wody. Suche składniki na panierkę do kurczaka wymieszać ze sobą (można np. w woreczku strunowym, albo standardowo w większej misce), dolać do nich trochę (3 łyżki) jajek wymieszanych z wodą i zagnieść żeby powstały grudki. Kawałki kurczaka obtaczać w jajku z wodą, a następnie w panierce. Rozgrzać mocno olej, smażyć kurczaka przez 5 minut. Po usmażeniu odsączyć mięso na ręczniku papierowym. Po tym ponownie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, tym razem przez 3 minuty. Ponownie odsączyć nadmiar oleju. Na drugiej patelni wymieszać składniki na sos, zagotować do połączenia składników. Włożyć kurczaka i razem usmażyć.
Przepis pochodzi ze strony KukBuk: https://kukbuk.pl/przepisy/smazony-kurczak-po-koreansku/