dania główne · słone

Kurczak po koreańsku

Pyszny, wyrazisty kurczak po koreańsku. Przed zanurzeniem w sosie niezwykle chrupiący, ze względu na podwójne smażenie na oleju. Najlepiej smakuje z ryżem, posypany sezamem i szczypiorkiem.

Kurczak po koreańsku

Kurczak
  • 500 g piersi z kurczaka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 jajka
  • 150 ml wody
  • olej do smażenia
Sos
  • 100 ml ketchupu
  • 100 g cukru
  • 30 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 100 ml wody
  • 100 ml miodu
Dodatkowo
  • sezam
  • szczypiorek
  • ryż
Mięso z kurczaka pokroić na 4-centymetrowe kawałki. Roztrzepać jajka z 150 ml wody. Suche składniki na panierkę do kurczaka wymieszać ze sobą (można np. w woreczku strunowym, albo standardowo w większej misce), dolać do nich trochę (3 łyżki) jajek wymieszanych z wodą i zagnieść żeby powstały grudki. Kawałki kurczaka obtaczać w jajku z wodą, a następnie w panierce. Rozgrzać mocno olej, smażyć kurczaka przez 5 minut. Po usmażeniu odsączyć mięso na ręczniku papierowym. Po tym ponownie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, tym razem przez 3 minuty. Ponownie odsączyć nadmiar oleju. Na drugiej patelni wymieszać składniki na sos, zagotować do połączenia składników. Włożyć kurczaka i razem usmażyć.

Przepis pochodzi ze strony KukBuk: https://kukbuk.pl/przepisy/smazony-kurczak-po-koreansku/

Dodaj komentarz